Een rijles duurt 60, 90 of 120 minuten, afhankelijk van wat je zelf wilt en of je al geslaagd bent voor de theorie. De lessen worden opgebouwd in stappen van makkelijk naar moeilijk. Wij werken op de RIS-methode wat staat voor "Rijopleiding in Stappen". De vorderingen worden digitaal bijgehouden in de PlanGo app. Zo kunnen we in 1 oogopslag zien waar we de vorige les waren gebleven en welke stof nog behandeld moet worden. Je wordt op de afgesproken plaats en tijd opgehaald en na de les weer afgezet. Als je wilt rijden in Groningen, heeft het de voorkeur af te spreken op een centraal punt zoals het hoofdstation. Zo kunnen we een uur les effectiever gebruiken om te leren.
En dan ga je praktijkexamen doen, het zogenoemde afrijden. Je wordt een uur van tevoren opgehaald zodat je nog even kunt rijden. Je doet examen in de auto waarin je ook rijles hebt gehad omdat deze auto vertrouwd is. Het praktijkexamen duurt ongeveer 55 minuten. Hierin zit een kwartier inleiding en nabespreking. Eerst ga je een ogentest doen, waarbij je het kenteken van een auto op een afstand van 25 meter moet lezen. Daarna worden er een aantal voorbereiding- en controle vragen gesteld over de auto zoals de banden of de verlichting. Daarna stap je in en ga je een stukje rijden. Een gedeelte van de rit wijst de examinator de weg en een gedeelte van de rit rijd je zelfstandig op de navigatie. Tijdens de rit word je door de examinator beoordeeld op verschillende onderdelen zoals voertuigbeheersing, kijkgedrag, het toepassen van de voorrangsregels en het gedrag ten aanzien van andere weggebruikers. Je moet 2 bijzondere manoeuvres veilig uitvoeren, tenzij je hiervoor vrijstelling hebt omdat je een TussenTijdse Toets hebt gedaan. De bijzondere manoeuvres worden veelvuldig geoefend tijdens de lessen.
Om alvast te wennen aan de examensituatie en examenspanning kun je een TussenTijdse Toets (TTT) doen. Je gaat dan met een examinator van het CBR een examen nabootsen zodat je kunt ervaren hoe het in zijn werk gaat en welk effect examenspanning heeft op jouw rijgedrag. Na afloop van de rit krijg je per onderdeel een advies en je ontvangt per mail een verslag van de examinator met tips. We weten dan precies aan welke onderdelen we extra aandacht moeten besteden. Heb je de voorbereiding- en controlevragen goed beantwoord en de bijzondere manoeuvres veilig uitgevoerd, dan krijg je als beloning vrijstelling voor het eerstvolgende examen. De Tussentijdse Toets is niet verplicht, en wel erg raadzaam omdat je beter voorbereid en met minder spanning naar het praktijkexamen gaat.
Comments are closed.